top of page

Lukulamput palavat yhä - sota-ajan tunnelmailta

vaaka1.jpg

Musiikkiteatteriesitys vie kevättalven 1944 herkkiin tunnel­miin laulumusiikin ja draaman keinoin. Teos kantaesitettiin Kansalliskirjaston Kupolisalissa 20.2.2020. Lisäksi esityksestä on tehty sovitus "Hakasalmen lamput palavat yhä - pienoisnäytelmä" kaupunginmuseona toimivaan Hakasalmen Huvilaan. Sovitus sai ensi-iltansa 10.3.2020.

Aution museon yläkerrassa istuu Taideteollisuuskeskuskoulun opiskelija, nuori sotilas, joka on tullut lomalle piirtääkseen harjoitustyönsä loppuun tietämättä, pääseekö hän rintamalle palattuaan enää koskaan kotiin. Nuori naisopiskelija on ollut koko päivän huvilan kellarissa tarkastamassa sinne evakuoituja aarteita. Nyt hänen on häädettävä sotilas työnsä äärestä. Museonhoitaja paljastaa, minkä oudon museovieraan hän näki ikkunasta pari vuotta aiemmin. Hän myös pohtii, miten käy Helsingille ja sen henkisille kansallisaarteille.

Aikakauden iskelmät ja Anna-Mari Kähärän sota-ajan runoihin säveltämä musiikki lohduttaa ja rohkaisee museon väkeä. Anna Kortelaisen käsikirjoittaman näytelmän esittävät Reetta Ristimäki, Linda Hämäläinen ja Joel Mäkinen.

Kesto: 60min (ei väliaikaa)

Esityskieli: suomi

Työryhmä

 

Sävellys: mm. Anna-Mari Kähärä

Käsikirjoitus: Anna Kortelainen

Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo

Esiintyjät: Reetta Ristimäki, Linda Hämäläinen & Joel Mäkinen

Kuvat: Tanja Ahola

Tuotanto: Greta Tuotanto Oy

Arvostelut

Hakasalmen lamput hehkuvat kauniisti

Aikakauden sävelmät ja Anna-Mari Kähärän sota-ajan runoihin säveltämät laulut lohduttavat ja rohkaisevat museon väkeä. Anna Kortelaisen käsikirjoittaman näytelmän esittävät historiaa paljon käsitellyt Reetta Ristimäki sekä nuoret TEAK:n kasvatit Linda Hämäläinen ja Joel Mäkinen. He ovat hyvin vaikuttavia erilaisina tulkitsijoina. Rytminvaihdokset puheesta lauluihin toimivat mainiosti. 

Kuulemme säveliä mm. Yrjö Jylhän, Unto Kupiaisen, Aila Meriluodon runoihin. Sirkka Seljan ”Olen kanssasi rintamalla” vaikuttaa:

- Jos sinun on väsy, olkoon minun ajatukseni pehmeä vuode / jolle voit painaa uupuneen pääsi. / Jos sinä haavoitut, haavoitun minäkin… / jos sinä kaadut, - kulkekoon sama luotu minunkin lävitseni…

Risto Kolanen /

Kallio-lehti

30.9.2020

Katsojapalaute

Kaunis, herkkä, puhutteleva ja tunnelmaltaan tiivis. Täydensi hienosti Mieliala -näyttelyitä ja valaisi mielenkiintoisella tavalla ja musiikilla kevättalven 1944 olosuhteita. Ja taiteilijat - hienoja, herkkiä ja mukavia ammattilaisia.

4.8.2020 /

Hakasalmen huvila

Esityskuvia

bottom of page