top of page

Stadi 1918 - Taistelu Helsingistä

Stadi_1918_FB_cover1.jpg

Stadi 1918 -diptyykkiesitys kertoo helsinkiläisten tunnelmista ja kohtaloista Helsingin taistelujen aikana. Esityksessä seurataan tapahtumia sisällissodan viimeisimpinä tunteina. Teos yhdistää yleisen tason tapahtumat yksilötason tuntoihin ja kokemuksiin, ja tekee siten vuoden 1918 ymmärrettäviksi tämän päivän ihmisille. Tarina on fiktiivinen, mutta perustuu taustoiltaan tositapahtumiin ja tutkimustietoon.

Sisällissodan 100 vuoden takaisia vaiheita Helsingissä kertaava teos koostuu kahdesta erillisestä, autenttisella tapahtumapaikalla esitettävästä teatteriesityksestä. Diptyykki-muotoinen teos avaa kaupunkilaisten katseet katsomaan uudella tavalla kaupunkiaan ja ymmärtämään kaupunkimme historiaa. Paasitornin draaman toteuttaa Elannon Näyttämö ja Koiton kuoro, Bottalla on näyttelijöitä muun muassa Ylioppilasteatterista ja Sibelius-Akatemiasta.

Kaksiosaisessa Stadi 1918 - Taistelu Helsingistä esityksessä seurataan ensin valkoisten voitonjuhlia Ostrobotnialla ja sen jälkeen punaisten viimeisiä hetkiä Paasitornissa, eli vanhalla työväentalolla Hakaniemessä.

Monitaiteellinen esitys yhdistää näyttämötaidetta ja elävää musiikkia arvokkaaksi kokonaisuudeksi. Esitysten dramaturgiasta ja ohjauksesta vastaavat ohjaajat Reetta Ristimäki (Botta) ja Sirpa Riuttala (Paasitorni). Historian asiantuntijana työryhmässä toimii historiantutkija Samu Nyström.

Kumpikin diptyykin osa kestää noin tunnin. Töölöstä Hakaniemeen järjestetään bussikuljetus, ja matkan aikana asiantuntijat luotsaavat katsojat historialliseen syväsukellukseen vuoden 1918 sodan tapahtumapaikoista kaupungilla. Esityksen ensi-ilta oli 11.4.2018.

Esityksen kesto: noin 3h (sis. kaksi tunnin esitystä sekä bussikuljetuksen historiakatsauksella)

Esityskieli: suomi

Työryhmä

Historian asiantuntija, opastukset: Samu Nyström

Tuottajat: Olli Kangas, Eija Kankare ja Reetta Ristimäki

Pukusuunnittelu: Sanja Kangas

Tuotanto: Greta Tuotanto Oy

Yhteistyössä: Paasitorni, Botta OY, Elannon näyttämö, Koiton Kuoro

Punaisten tappio

Ohjaus ja dramaturgia: Sirpa Riuttala

Äänisuunnittelu ja musiikin johto: Joonas Outakoski

Valosuunnittelu: Sergei Borovskii

Ohjaajan assistentti: Jan Kanerva

Kuoro: Koiton Laulu

Kuoron valmennus: Tomas Takolander ja Kaapo Ijas

Rooleissa: Anne Tastula, Ilkka Vartiainen, Riku Immonen, Milja Marttila, Taneli Nordberg, Linda Jaser, Pasi Jumppanen, Laura LeCoultre, Kaisa Vahteristo, Veeti Sipilä, Marla van Kessel

Valkoisten voitto

Ohjaus, dramaturgia ja musiikkidramaturgia: Reetta Ristimäki

Äänisuunnittelun konsultointi: Joonas OUtakoski

Ääni- ja valoajot: Vesa Ylönen ja Mika Forsblom

Rooleissa: Johanna Ahonen, Matilda Ahlsten, Miro Apostolakis, Matti Jalava, Mikko Kivekäs, Kaj Lindström, Fikrete Miftari, Elina Mustonen, Emma Myllynen, Otto Pilli, Saban Ramadani

Making of - videot

Historiakatsaus

Arvostelut

Stadi 1918 -esitys näyttää sisällissodan ratkaisuhetkien kahdet kasvot – voitonriemua Töölössä, ahdinkoa Siltasaaressa

 

Stadi 1918 -diptyykki on kokonaisuudessaan erilainen, vaikuttava ja jäljen jättävä teatteriproduktio. Se ei välttämättä tenhoa tarinallisella erinomaisuudellaan, vaan kokonaiselämyksenä, jonka kahden erivärisen – puhtaanvalkoisen ja katkeranpunaisen – tapahtumapaikan tunnelmat synnyttävät.

Rolf Bamberg /

Demokraatti

13.4.2018

Työväentalolla näytellään voimallisesti, ja Riuttala irrottaa hienoja sävyjä amatööriryhmästään. Mainittujen päähahmojen rinnalla onnistuu koko tusinan vahvuinen näyttelijäkaarti, nuoria myöten. Eikä Koiton Laulun kuoron rooli ole vähäpätöisimpiä.

Poikkeuksellinen esitystila ja -tilanne sinetöivät esityksen: vaikuttunut hiljainen yleisö astelee ulos graniittilinnasta. Sodan kauhu on hipaissut.

Kaikkinensa Stadi 1918 – taistelu Helsingistä luo voimakkaita elämyksiä. Botta on pari astetta kepeämpi preludi jonka päälle vasta jyrähtää päänäytös.

Veli-Pekka Leppänen /

Kansan Uutiset

12.4.2018

Lähtökohtaisesti voi kuitenkin kiitellä esityksessä toteutetettua ajatusta tilallistaa historian dramaattiset tapahtumat juuri näihin aatteellisesti ikonisiin rakennusympäristöihin. Konseptin ja tekstin perusteella voi myös sanoa, että esitys onnistuu kuvaamaan hyvin valkoisen ja punaisen puolen luokkakantaista eristäytymistä.

Tuomas Rantanen /

Voima

13.4.2018

Katsojapalaute

Kiitos huikean hienosta esityksestä! Kokonaisuus bussikuljetuksineen huipentui Paasitornin tapahtumiin. Tämä oli ravisuttava kokemus ja muistutus siitä mitä tapahtui 100 vuotta sitten. Se näkyy tänäkin päivänä katukuvassamme. Historia on osa meitä. Kiitos kun pääsimme seuraamaan näitä ratkaisevia tilanteita esitysten kautta!

Huhtikuu 2018 

Kiitos vaikuttavasta kokonaisuudesta ja tunnelmasta toiseen siirtämisestä. Kokonaisuus toimi jännällä tavalla fyysisenä kokemuksena, kun Bottan kepeähköstä ja pateettisestakin iltamatunnelmasta siirryttiin bussilla Samun opastuksella surullisten tapahtumapaikkojen, koleraparakkien, Turun kasarmin ja Pitkänsillan kautta Paasitornin raadolliseen ja katkeraan viimeiseen taisteluun. Paasitorni todellakin tuntui romahtavan. Mutta kevätlintu onneksi lauloi lopuksi.

Huhtikuu 2018 

Kiitos! Vaikuttava kokonaisuus. Hieno idea toteuttaa tapahtumat autenttisissa ympäristöissä ja kaupunginosissa. Siirtymä toimi loistavasti, hyvä historiakatsaus omaan kapunkiin.

Huhtikuu 2018 

Lue lisää:

Sisällissodasta kertovaan näytelmään kuuluu bussikyyti – kaksiosaisessa esityksessä käydään Bottalla ja Paasitornissa

Laura Kytölä /

Helsingin Sanomat NYT-liite

11.4.2018

Stadi 1918 - Taistelu Helsingistä

Facebook-sivut

Esityskuvia

bottom of page