top of page

Maamme energia palaa keväällä 2019 Kapsäkkiin 

maamme_energia.png

LA 6.4.2019 klo 19 @ Kapsäkki

TO 25.4.2019 klo 19 @ Kapsäkki

Liput esityksiin TÄSTÄ.

Maamme energia on railakas oopperakabaree, joka käsittelee Suomen energiapolitiikkaa 1970-luvulta tähän päivään ja edelleen 2050-luvulle.
Teos esittelee energiapolitiikan keskeiset hahmot, niiden väliset suhteet ja vaikuttimet asiapohjalta taiteen keinoin. Esitykseen sisältyy kaksi debattia ja alkukeskustelu. 6.4. keskustelemassa eduskuntavaaliehdokkaat Outi Alanko-Kahiluoto (Vihreät) ja Erkki Tuomioja (SDP). Torstaina 25.4. keskustelemassa ainakin eurovaaliehdokas Heidi Hautala (Vihreät). Keskustelut moderoi Aalto-yliopiston talouspolitiikan asiantuntija Oskari Nokso-Koivisto, joka myös laulaa kabareessa.. 

Taistelu Suomen energiajärjestelmän tulevaisuudesta on ollut käynnissä pitkään. Maailma on uusiutuvan energian tuotannon ja hajautettujen älykkäiden energiaratkaisujen vallankumouksen kynnyksellä. Uudet puhtaat tuulet puhaltavat Suomen energiajärjestelmään, mutta energiamurroksessa Suomi-neitoa liehittelee varjoissa liikkuvat hämärämiehet. Mitä tapahtuukaan koivun ja tähden alla? Onnistuvatko hämärämiehet pimentämään auringon ja taltuttamaan tuulen vai koittaako Suomi-neidolle aurinkoinen huominen?

Energiaoopperan libretto perustuu kymmenen professorin työryhmän vuonna 2015 julkaisemaan kirjaan Maamme energia. Libretoksi sen on muokannut kirjailija Rosa Meriläinen.

“Maamme energia tekee vähän samaa kuin Susanna Kuparisen ja Jari Hanskan dokumenttiteatteriesitykset: tuo näkyviin politiikkaa, jota tavallisen ihmisen on vaikea hahmottaa. Ooppera tekee sen härskinhauskalla suorasukaisuudella ja kieli poskessa -asenteella. In-your-face.”


- Hanna Helavuori, Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja.

Libretto: Rosa Meriläinen
Sävellys: Mikko Helenius
Ohjaus: Ville Saukkonen
Puvustus: Taina Relander

Esiintyjät:
Reetta Ristimäki, sopraano
Ann-Marie Heino, mezzosopraano
Petri Bäckström, tenori
Oskari Nokso-Koivisto, basso
Soitinyhtye:
Mikko Helenius (piano, laulu ja musiikinjohto), Mauri Saarikoski (viulu)

Veera Railio (viulu II ja laulu), Mauri Kuokkanen (alttoviulu), Anni Elif Egecioglu

(sello, lyömäsoittimet ja laulu)

Teoksen kesto: noin 1 h 15 min (ei väliaikaa)

Kuva: Kiira Sirola

Lue Teatterin tiedotuskeskuksen johtajan Hanna Helavuoren mietteet esityksestä:

Yhden asian oopperassa

Onko 1970-luku tulossa takaisin? Tätä mietin, kun näin/kuulin riemastuttavan, täysillä tuuttaavan yhden asian oopperan Maamme energia (säv. Mikko Helenius). Tämän ”dokumentaarisen kabareeoopperan” libretto (Roosa Meriläinen) pohjautuu Innon kolmisen vuotta sitten julkaisemaan pamflettiin Maamme energia. Professorikirjoittajien joukossa oli yksi laulaja, Oskari Nokso-Koivisto. Hänen mukaansa kirjalla tarkoitus oli luoda Suomeen kunnollista julkista keskustelua energiapolitiikasta: “Usein kuvitellaan, että yhteiskunnallinen päätöksentekoprosessi on järkiperäinen. Näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että ainoastaan taide voi tavoittaa päätöksenteon kovan ytimen.” Nyt lavalla kuultava basso osuu oikeaan.  

Mikä mainio alusta näyttämö onkaan! Sitä voi ja pitää käyttää myös näin. Tässä aiheena on, ei enempää tai vähempää, kuin suomalainen energiapolitiikka 1970-luvulta tämän päivän kautta 2050-luvulle. Maamme energia tekee vähän samaa kuin Susanna Kuparisen ja Jari Hanskan dokumenttiteatteriesitykset: tuo näkyviin politiikkaa, jota tavallisen ihmisen on vaikea hahmottaa. Ooppera tekee sen härskinhauskalla suorasukaisuudella ja kieli poskessa -asenteella. In-your-face.

bottom of page