top of page

Päätön kauhukabaree - immersiivinen musiikkiteatteri

Kauhukabaree_morsian.jpg

Traileri

Hurjat ja hauskat Helsingin henget näyttämöllä

Päätön kauhukabaree on musiikkia, draamaa, kansanperinnettä, akrobatiaa ja makaaberia estetiikkaa yhdistävä immersiivinen musiikkiteatteriesitys.

 

Esitys on hyytävän jännittävä, mutta myös kuoliaaksi naurattava. Ohessa tehdään tutuksi Helsingin paikallishistoriaa ja kotimaisia kummitustarinoita. Päätön kauhukabaree vilisee suomalaisesta kauhuperinteestä tuttuja hahmoja. Lavalla nähdään mm. päätön eversti, hukkuneita merimiehiä, paholainen, hullu noita, homehtunut pappi ja tietenkin Piperin puiston Lemmenlammen morsian. 

Käsikirjoituksen ja musiikkidramaturgian on laatinut Reetta Ristimäki, esityksen ohjaa
musiikkiteatteriosaajana tunnettu Minna Vainikainen. Vaikuttavasta visualisoinnista vastaa pukusuunnittelija Marja Uusitalo, videosuunnittelija Pietu Pietiäinen sekä valosuunnittelija Pasi Pehkonen. Äänisuunnittelusta ja musiikin sovituksista vastaa Harri Kuusijärvi. Muusikoina esityksessä ovat huiluakrobaatti Jacintha Damström sekä harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi / Niko Kumpuvaara. Näyttelevät laulajat ovat Petri Bäckström, Jouni Kokora / Visa Kohva ja Reetta Ristimäki.

 

Esityksen musiikki koostuu oopperamusiikista, kuten Wagnerin, Purcellin ja Mozartin oopperalainauksista, sekä Anna-Mari Kähärän, Jukka Nylundin ja Harri Kuusijärven esitykseen säveltämästä uudesta näyttämömusiikista.

 

Kauhukabareen ensi-ilta oli 1.11.2018 Suomenlinnan Pirunkirkossa. Pirunkirkko tarjosi upeat puitteet vaikuttavalle visualisoinnille ja äänimaailmalle. Ensimmäiset esitykset oli ajoitettu pyhäinmiestenpäivän viikonloppuun, jolloin Suomessa on juhlittu perinteisesti vainajien muistojuhlaa ja satokauden päättymistä eli kekriä. Samasta eurooppalaisesta maatalouskulttuurista on lähtöisin suosittu irlantilaista alkuperää oleva amerikkalainen Halloween-juhla. Kekri on tarkoittanut satokauden loppumisen lisäksi myös aavetta ja mörköä. Suomalaiseen kekriperinteeseen kuuluvat karnevaalit pukkeineen, luurankoineen ja noitineen.

 

Esityksen tuottaa yhteiskunnalliseen ja historiaa luotaaviin immersiivisiin monitaide-esityksiin keskittynyt Greta Tuotanto. Yhteistyökumppaneinamme ovat Suomenlinnan hoitokunta, Helsingin henget julkaissut tietokirjailija Vanessa Kairulahti sekä Suomalaisen kirjallisuuden seura, unohtamatta Helsingin kaupunginmuseota, jonka kummitusvastaava on antanut tarinoita käyttöömme.

Kesto: 1h (ei väliaikaa)

Esityskieli: suomi

Kuvashow

Työryhmä

 

Sävellys: mm. Anna-Mari Kähärä, Jukka Nylund, Harri Kuusijärvi

Käsikirjoitus ja musiikkidramaturgia: Reetta Ristimäki

Ohjaus: Minna Vainikainen

Pukusuunnittelu: Marja Uusitalo

Videosuunnittelu: Petteri "Pietu" Pietiäinen

Valosuunnittelu: Pasi Pehkonen

Äänisuunnittelu ja musiikin sovitus: Harri Kuusijärvi

Esiintyjät: Petri Bäckström, Jouni Kokora / Visa Kohva, Reetta Ristimäki (laulu), Jacintha Damström (huiluakrobaatti), Harri Kuusijärvi / Niko Kumpuvaara (harmonikka)

Tuotanto: Greta Tuotanto Oy

Arvostelut

Päätön kauhukabaree huipensi Greta Tuotannon runsaudensarven

Jos halusi kokea Pyhäinpäivä- ja Halloween-viikonloppuna käsin kosketeltavaa kauhua, Helsingin kummitushistoriaa, ehdottomasti paras paikka sille oli Päätön kauhukabaree.

Greta Productions vastaa tuotannosta.

Se on laadun tae.

Risto Kolanen /

Kallio-lehti

12.12.2018

Aidosti hurjistuttava ja lempeästi humoristinen Kauhukabaree

Suomenlinnan Pirunkirkko koki kekrikauden viimeisenä torstai-iltana melkoisen tsunamin. Musiikkiteatterin kabareehyökyaalto ajoi yli katsomon, esiintyjien ja kirkkoholvien.

Erinomaisen intiimiksi pakattu esitys oli yhdistelmä kansanperinnettä, Viaporin paikallishistoriaa, juhlahumua, pelottavaa leikittelyä ja tarkkaa todentuntua.

Reetta Ristimäen libretto oli luistava, sekä väljä että yksityiskohtainen. Tarina pysyi hyvin koossa, kohtaukset olivat iskevän tiiviit, juoni pääosin punertavan puistattava.

Näyttämön värimaailmassa – valot, videot ja puvustus – ei  pidätelty. Kohtausten vauhti ja suoraviivaisuus kannattelivat menoa herkeämättä ja henkeäsalpaavastikin reippaan tunnin ajan.

Solisteista Petri Bäckström ja Jouni Kokora lauloivat niin, että hautaholvit varmaankin murtuivat. Upeaa! Reetta Ristimäen sopraano ylsi vaivatta puhesävelistä oopperahehkuun. Jacintha Damströmissä kasvaa verraton monilahjakkuus. Kuusijärvi harmonikkansa kera oli esityksen pumppaavat keuhkot ja selkäranka

Matti Saurama /

Demokraatti

2.11.2018

Lue lisää

Äiti muurasi lapsensa elävältä kellariin – Suomenlinnan kekri-tapahtumassa lavalle nousevat kotimaiset aaveet ja kauhutarinat

Irina Hasala /

Helsingin Sanomat

1.11.2019

Kaksi rakastavaista hukutti itsensä lampeen Suomenlinnan puistossa 1700-luvulla –

nyt heidän tarinansa pääsee osaksi kauhukabareeta

Laura Kytölä /

Helsingin Sanomat, NYT-liite

1.11.2018

Katsojapalaute

Upea näytös ja hulvattoman hauska. Lisäksi komeata laulantaa. Jysäys oli Mozartin Taikahuilusta basso-tenori aaria säestyksenä hanuri ja piccolo. Wow! 

Marraskuu 2018 /

Pirunkirkko

Esityskuvia

bottom of page