top of page

Sophie, Charlotte & Amalie

Kymmenisen vuotta sitten berliiniläiseltä kirpputorilta löytyi salaperäinen nuottialbumi, jonka kannessa lukee Sophie Godeffroy 1857. Albumiin on kuvankauniilla käsialalla jäljennetty mm. Mendelssohnin, Schubertin, Schumannin ja von Weberin laulumusiikkia.

 

Sophie, Charlotte ja Amalie on Anna Kortelaisen käsikirjoittama kertomuskonsertti kahden erilaisen naisen elämästä 1800-luvulla. Sophie oli nuori aatelisnainen ja Amalie vaatimattomasta taustasta ponnistanut keräilijä. Anna Kortelainen kuljettaa yleisön aikalaismatkalle näiden naisten elämään.

 

Jäljittämisen tuloksena löytyi yllättävä tositarina Sophie-neidistä, kauppahuoneen noususta ja tuhosta sekä julmasta maailmankaupasta. Sophien perhe oli vaurastunut Tyynellemerelle ulottuvalla raaka-ainekaupalla ja köyhien eurooppalaissiirtolaisten rahtaamisella Australiaan. Bisneksensä voitonmerkkeinä isä Johann Cesar Godeffroy VI (1813‒1885) keräili outoja, kauniita ja kammottavia esineitä. Ne vievät Polynesiaan ja Australiaan ja näyttävät romantiikan aikakauden dramaattisen kääntöpuolen.

 

Lied-musiikki on täynnä kaipuuta; esityksessä kaihoisa lied saa uuden merkityksen, kun se kuuluu yhden mieleenpainuvan ihmisen elämän ja kolonialismin sävyttämänä. Dramaattinen tarina antaa lauluille oman aikakautensa yllättävän mausteisuuden. Tekstissä yhdistyy historiallinen tieto sekä kertojan, Sophie-laulajan ja hänen sisarensa, Charlotte-pianistin vuoropuhelu.

 

Johann Cesar Godeffroy VI perusti 1861 Hampuriin Museum Godeffroyn, johon hän kokosi yrityksensä asiamiesten alusmaista lähettämiä luonnon- ja kansatieteellisiä esineitä. Kokoelmiin alkoi karttua monenlaisia kaloja, nisäkkäitä, perhosia, kasveja alkuperäiskansojen esineistöä, toteemeja, naamioita, pukuja, aseita, koruja sekä pääkalloja.  Yksi keräilijöistä oli nainen, erikoinen Amalie, jonka tarinaa valotetaan myös kertomuskonsertissa.

Esiintyjät: Anna Kortelainen (tarinat), Reetta Ristimäki (laulu) ja Lotta Emanuelsson (piano)

 

Kesto: 1,5 h, sisältää väliajan

 

Tekniikka: Viritetty akustinen piano tai flyygeli, videotykki, screeni ja tietokone

sophie_pieni_2.jpg
bottom of page