top of page

Anne Frank - monologiooppera

MPI_9107.jpg

Anne Frank

Missä määrin ihminen voi vaikuttaa kohtaloonsa vai onko elämä lopulta vain sattumien summa?


Anne Frank on Grigori Fridin vuonna 1968 säveltämä monologiooppera, johon säveltäjä itse on kirjoittanut alkuperäisen libreton Anne Frankin päiväkirjan ja kirjeiden pohjalta.

Kamariooppera esittelee koskettavasti aikuistumisen kynnyksellä olevan teinitytön ajatusmaailmaa, hänen unelmiaan ja tulevaisuuden toiveitaan. Samaan aikaan tietoisuuteen hiipii kauhistuttava ajatus siitä, että elämä saattaa olla jo ohi, ennen kuin se ehti alkaakaan. Vaikuttavasti nuoren tytön koko tunneskaalaa ja aikakauden tunnelmia käsittelevän teoksen tulkitsee valovoimainen sopraano Anni Niemelä.

Esityksen ensi-ilta oli Aleksanterin teatterissa 2.9.2021 osana Helsingin oopperakesä -festivaalia ja sen teosparina esitettiin kamariooppera Eva Braunin esittämätön nauha.

Kesto: 60min (ei väliaikaa)

Ikäsuositus: Ei alle 10-vuotiaille

Esityskieli: saksa 

Tekstitys: suomi, englanti

Työryhmä

 

Sävellys: Grigori Frid
Libretto: Grigori Frid
Ohjaus: Ville Saukkonen

Lavastus- ja pukusuunnittelu: Reeta Tuoresmäki
Valo- ja videosuunnittelu: Petteri "Pietu" Pietiäinen

Tuotanto: Greta Tuotanto ja Suomalainen kamariooppera


Solisti: Anni Niemelä
Kapellimestari: James Kahane / Emilia Hoving


sekä yhdeksän hengen orkesterikokoonpano

Viulu: Mauri Saarikoski

Sello: Liina-Mari Raivola

Kontrabasso: Aleksi Ruonavaara

Huilu & piccolo: Nairi Azezian

Klarinetti: Kimmo Leppälä / Aleksi Saari

Trumpetti: Tintti  Simola / Sami Pöyhönen

Fagotti: Onska Ojanperä

Piano & celesta: Jussi Littunen / Joona Uusitalo

Lyömäsoittimet: Tuomo Lassila

Arvostelut

Tunnin mittainen ooppera on vaativa rooli sopraano Anni Niemelälle, joka hallitsee tehtävänsä loistavasti tyttömäisellä äänellään.

 

Grigori Frid maalaa pienellä orkesterilla taitavasti Annen mielentilan vaihtelut, hänen elämänhalunsa ja kauhunsa, ihastumisen toiveensa. Pientä orkesteria säveltäjä käyttää mielikuvituksekkaasti, raa’asta julmuudesta surullisen lyyrisiin tunnelmiin.

 

Ville Saukkonen käyttää näyttämön tyhjää tilaa taitavasti ja saa Anni Niemelän liikuntarytmeineen ja ilmeineen ilmaisemaan vaihtuvat tunnetilansa epätoivosta toivoon hyvin luonnollisesti ja spontaanisti. 

Hannu-Ilari Lampila /

Helsingin Sanomat

3.9.2021

Sopraano Anni Niemelä onnistui vaikuttavalla lauluäänellään ja luontevalla olemuksellaan eläytymään uskottavasti nuoren Anne Frankin hahmoon. Päähenkilöstä välittyi alkulähteenkin antama kuva ikäisekseen poikkeuksellisen tarkkasilmäisestä ja rohkeasta kokijasta, jonka kohtalo näyttäytyy ajan ja kulttuuritekijät ylittävänä epäoikeudenmukaisuuden symbolina.

Tuomas Rantanen / 

Voima

10.9.2021

Jag kan inte föreställa mig en bättre Anne Frank än sopranen Anni Niemelä. Rösten var klar, ljus och ungdomlig, och hon hittade en perfekt balans mellan humoristiska och mera allvarliga aspekter av karaktären. Frids partitur är rätt krävande med både stora språng och fina legatopassager, men Niemelä klarade allt med bravur, samtidigt som hon sprang runt scenen barfota.

Fiona Chow /

Hufvudstadsbladet

3.9.2021

Katsojapalaute

Hurjasta urakasta vastasi sopraano Anni Niemelä, jolla oli tosiaan tunnin verran laulettavaa – eikä suinkaan helppoa sellaista. Hänen aluksi pienehköltä tuntuva äänensä laajentui esityksen kuluessa yllättävän hienoihin tehoihin. Ääni on kaunis, kirkas ja taipuisa ja noukkii erehtymättä korkeat sävelet, eikä minkään sortin väsymystä ollut havaittavissa. Hän oli myös notkeasti liikkuva näyttämön täysin haltuunsa ottanut laulava näyttelijä. Brava!

James Kahane johti sankarillisesti ja vakuuttavasti 9-henkistä orkesteria. 

Veijo Murtomäki

Esityskuvia

bottom of page